Artikel 15

Vloeibare verduurzaamde vruchtenprodukten en vruchtenstroop moeten zijn voorzien van een vermelding van het vruchtgehalte. Voor de toepassing van het bepaalde in de eerste volzin wordt onder vruchtgehalte verstaan het in procenten uitgedrukte gezamenlijke gehalte aan vruchten, vruchtenpulp, vruchtenpuree en vruchtensap in de waar, met dien verstande dat hoeveelheden geconcentreerde vruchtenpuree en geconcentreerd vruchtensap herleid moeten worden tot de hoeveelheden vóór het concentreren;

Voor waren bij de bereiding waarvan een concentratie door indampen of anderszins heeft plaatsgevonden, de hoeveelheid van die vruchtenbestanddelen uitgedrukt moet worden als percentage van het gewicht dat de waar zou hebben indien geen zodanige concentratie had plaatsgevonden.

De vermelding bedoeld in het eerste lid, moet zich in hetzelfde gezichtsveld bevinden als de aanduiding.

Artikel 19

Bij de bereiding mag uitsluitend gebruik gemaakt worden van vruchten, onderscheidelijk kastanjes, welke voldoen aan de volgende eisen:

a. zij moeten vers, gezond en onaangetast zijn;

b. zij moeten de juiste graad van rijpheid hebben bereikt;

c. zij moeten zijn gereinigd, schoongemaakt en ontdaan van onzuiverheden;


een en ander met inachtneming van het bepaalde in de volgende leden.

2. De grondstoffen bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdelen c tot en met f, alsmede h, i en j, mogen te allen tijde de volgende behandelingen ondergaan:

a. warmte- of koudebehandeling;

b. vriesdrogen;

c. concentratie, voor zover zij daarvoor technisch geschikt zijn.

 

Artikel 21
Bij de bereiding van andere dan de in paragrafen II.1, II.2 en II.3 bedoelde verduurzaamde vruchtenprodukten mogen ingrediënten ter smaakcorrectie, zoals vruchtesap, worden toegevoegd, zonder dat zulks in de aanduiding van de waar tot uitdrukking behoeft te worden gebracht.

Bijlage I. Ingrediënten, welke bij de bereiding van de in paragrafen II.1 en II.3 bedoelde verduurzaamde vruchtenprodukten mogen worden gebruikt, zonder dat zulks in de aanduiding van de waar tot uitdrukking behoeft te worden gebracht.

ingrediënt

toegestaan in:

1. water

alle waren.

2. vruchtensap

de waar bedoeld in artikel 3.

3. sap van rode vruchten

de waren bedoeld in de artikelen 3 en 4, voor zover bereid uit een of meer van de volgende vruchtensoorten: aardbeien, frambozen, kruisbessen, rode bessen, pruimen en rozebottels.

4. sap van rode bieten

de waren bedoeld in de artikelen 3 en 5, voor zover bereid uit een of meer van de volgende vruchtensoorten: aardbeien, frambozen, kruisbessen, rode bessen en pruimen.

5. etherische oliën van citrusvruchten

de waar bedoeld in artikel 7.

6. eetbare oliën en vetten

alle waren, om schuimvorming tegen te gaan.

7. pectine bevattend produkt, verkregen uit gedroogde appelpersresten of gedroogde schillen van citrusvruchten of een mengsel van beide door middel van een behandeling met verdund zuur en vervolgens gedeeltelijk geneutraliseerd met natrium- of kaliumzouten.

alle waren.

 

Aldus de warenwet, te vinden op www.warenwet.nl. U kunt zoeken naar wetten over  vruchtensap en krijgt daar een lijst met bijbehorende producten te zien.